Verbeterde klantrelaties, meer engagement, bergen leads, 24/7 support terwijl al je medewerkers slapen en geautomatiseerde upsells, het zijn slechts enkele voordelen die je uit het gebruiken van een Messengerbot kunt halen. Wel kent deze tool enkele belangrijke regels waar je rekening mee moet houden. Specifiek bij Messengerbots komt het vaak voor dat onervaren gebruikers zich niet bewust zijn van deze regels, wat tijdens het bouwen en inzetten van hun eerste bot(s) tot veel frustraties kan leiden. Zo kan Facebook bijvoorbeeld je pagina schorsen wanneer je deze regels overtreedt. Om je hiervoor te behoeden behandel ik in deze blog de regels waar je altijd mee te maken krijgt, want in dit geval loont het om het braafste jongetje van de klas te zijn. Pak dus je virtuele kladblok erbij, ga rechtop zitten en schrijf mee!
Back to the basics: wat zijn Messengerbots ook alweer?
Met een Messengerbot stel je voorgeprogrammeerde gesprekflows in waarmee je jouw doelgroep op Messenger laat communiceren. Op basis van de antwoorden die mensen geven op je Messengerbot worden de vervolgstappen in de gespreksflow bepaald. Je voert dus geautomatiseerd gesprekken met je doelgroep, waarbij het doel bijvoorbeeld kan zijn om NAW gegevens te verzamelen. De tone of voice, de vragen die je stelt, de informatie die je wilt achterhalen; dat bepaal je helemaal zelf en stel je zelfstandig in bij je Messengerbot.
Nieuwe subscribers en growth tools
Zonder gebruikers heeft jouw spiksplinternieuwe bot niemand om mee te praten, dus het is belangrijk om mensen kennis te laten maken met jouw bot. Dit doe je met de zogeheten growth tools, bijvoorbeeld in ManyChat. ManyChat is één van de grootste Messengerbotproviders ter wereld. In dit programma bouw je gemakkelijk jouw gesprekflows.
Jouw bot mag in ieder geval niet zomaar een gesprek beginnen met willekeurige gebruikers. Pas wanneer zij een bepaalde actie uitvoeren, start de interactie met de bot. Vanaf dat moment is die gebruiker een subscriber. Die acties kunnen zaken zijn zoals;
- Klikken op een URL die naar de bot leidt
- Een reactie achterlaten op een Facebook bericht
- Klikken op een advertentie
- Een gesprek met een plugin op de website
Daarbij is het vaak handig om, op de plekken waar je deze growth tools hebt ingesteld, aan te geven dat die specifieke actie tot een gesprek met de bot zal leiden. Zo weet de gebruiker precies wat er gaat gebeuren.
Hieronder zie je een voorbeeld van een Facebook bericht waarin wordt opgeroepen om via een reactie een gesprek met een Messengerbot uit te lokken:

Bestaande subscribers: de 24-hour rule
Telkens wanneer er een interactie plaatsvindt met de bot gaat de zogeheten 24-hour rule in. Dit betekent dat de bot het recht heeft gekregen van de subscriber om diegene tot 24 uur lang berichten te sturen. Deze mogen zowel ter promotie als non-promo zijn gedurende die periode.
Is de 24 uur verstreken? Dan mag de bot geen promotionele berichten meer versturen. Wil je de voormalige subscribers weer een promotioneel gesprek laten voeren met de bot, dan zul je hier dus opnieuw voor moeten gaan adverteren. In een schema ziet dat er als volgt uit:

One-time-notification
Er is een uitzondering op de 24 uursregel en dat is de zogenaamde OTN, wat staat voor One-time-notification. Hierbij geeft iemand gedurende het gesprek met de bot aan ergens graag een melding over te krijgen, bijvoorbeeld wanneer een bepaald product weer op voorraad komt, de kaartverkoop voor een evenement begint, of een andere specifieke gebeurtenis.

Message tags
Wanneer jouw bot een bericht verstuurd, moet deze altijd voorzien zijn van een message tag. Dat is een stukje informatie waaraan Facebook kan zien waar het bericht om draait. De opties die je daarbij hebt kun je hieronder zien. Daarbij wordt meteen duidelijk dat Facebook veel waarde hecht aan het juiste gebruik van deze tags. Ik adviseer je om hier dan ook goed rekening mee te houden


Aan de slag met jouw Messenger bots!
Ben je van plan een Messenger bot in te gaan zetten, maar komen deze regels voor jou als donderslag aan heldere hemel? Of heb je nog andere vragen over deze regels? Ik heb je graag verder, dus stuur me gerust een berichtje!